1.
Ինչպիսի միջավայրում ենք
ապրում մենք, փորձեք ինքներդ գնահատել ձեր շրաջակա միջավայրի որակը:
2.
Ինչպես է ազդում շրջակա միջավայրը
ձեր առողջության վրա, եթե կան առանձնակի դրսևորումներ, ներկայացրեք կոնկրետ
օրինակներով:
3.
Ինչպես եք պատկերացնում
շրջակա միջավայրի վերահսկողությունը, ինչպես այն դարձնել ավելի արդյունավետ: Ինչ
դերն ունի հասարակական վերահսկողությունը, ինչպես մեծացնել այն:
4.
Ինչ ես անում դու, որպեսզի
բարելավես շրջակա միջավայրի որակը:
5. Ստեղծեք
փոքրիկ հոլովակ, որը դիտելուց հետո մարդկանց մոտ բնության հանդեպ
վերաբերմունքը դեպի լավը կփոխվի (օգտագործում ենք բացառապես սեփական նկարած
նկարներ ու վիդեոներ):
Երևի
արդեն գիտեք ինչ պիտի ասեմ, որ ապրում եմ աղտոտված միջավայրում, շուրջ բոլորս չկա
մի բան, որի մեջ քիմիական միջամտումներ չլինեն: Ամեն
ինչ թունավոր է, ուղղակի կարծում եմ մեր օրգանիզմն արդեն իմունիտետ է ձեռք բերել
այդ քիչ չափով թույնի ներմուծումից իմ ու մյուս բոլորի օրգանիզմ: Ծանոթ եմ
քիմիական, ֆիզիկական ու կենսաբանական, ինչպես նաև սննդի աղտոտման տեսակներին:
Կփորձեմ խոսել սննդի աղտոտումից, քանի որ ուտելիքը ամենաառաջնային աղտոտվածն բանն
է, որը ուղղակիորեն մտնում է մեր օրգանիզմ, ու նույն կերպ՝ ուղղակիորեն ու փաստացի
քայքայում է այն:
Սննդի հիմնական աղտոտիչներն են՝ նիտրատները, սննդային հավելումներն ու կենդանիների կերային հավելումները: Նիտրատների հիմանական աղբյուրը NO3 պարունակող պարարտանյութերն են: Նիտրատների կուտակումը բույսերի արմատներում, բանջարեղենում, ջրում սովորաբար կախված է պարարտանյութերի ոչ ճիշտ կիրառման հետ: Նիտրատները համարյա թունավոր չեն, սակայն ընկնելով մարդու օրգանիզմ, բակտերիաների ազդեցությամբ վերածվում են նիտրիտների (NO2), որը կարող է ստամոքսում վերածվել շատ թունավոր նյութի: Այդպիսի նյութերի կուտակումը արյան մեջ մարդու տարբեր օրգաններում առաջացնում է թթվածնային քաղց : Նիտրիտները հատկապես վտանգավոր են փոքր երեխաների համար, այն կարող է հանգեցնել ցիանոզ կամ կապտախտություն կոչվող հիվանդության, որը կարող է հանգեցնել մահվան:
Սննդային հավելումներն առավել լայն կիրառություն են գտել քաղցրավենիքի և մսամթերքի արտադրություններում: Դրանցից են բազմաթիվ դեղամիջոցները, կոնսերվանտները, ներկանյութերը, օրգանական և հանքային նյութերը, որոնք նպաստում են մթերքի արտաքին տեսքի լավացմանը, պահպանման ժամկետի երկարացմանը և այլն:
Իսկ կենդանիների կերային հավելումների դեպքում դրանք նպաստում են կերի լավ յուրացմանը և կենդանիների արդյունավետության բարձրացմանը:
Սննդի
աղտոտումից կամ մյուս աղտոտման տեսակներից կարող է ընկնել օրգանիզմի
դիմադրողականությունը, որոշների դեպքում նույնիսկ տարբեր օրգանների քաղցկեղածին
կարող են հանդիսանալ: Երեխաների դեպքում կարող են ալերգիայի առաջացման պատճառ
լինել, և հասնել նույնիսկ մահվան:
Բնական միջավարի վրա ազդող մարդածին ազդեցություններն ու փոփոխությունները շատ բազմազան են ու հիմնականում բացասական են ազդում: Այդ փոփոխություններից բոլորը չեն, որ անզեն աչքով տեսանելի են ու դրանցից շատերը բացահայտված և ուսումնասիրված չեն նույնիսկ գիտության կողմից: Բազմիցս ասել եմ, որ կարծում
եմ չկա լուծում: Մարդը իր գոյության ընթացքում միևնույնն է բացասաբար է ազդում
միջավայրի վրա: Եթե ուզում ենք չաղտոտել միջավայրը նախ մեզ` մարդկությանը պիտի
վերացնենք:
Իսկ ես կոնկրետ գործողությունների չեմ դիմում բարելավելու շրջակա միջավայրս, բայց ինքս աշխատում եմ ձեռքիս աղբը փոխոցներում չթափելու և շրջապատիս մարդկանց նույնպես թույլ չեմ տալիս: Միայն այդքանով եմ կարողանում նպաստել շրջակա միջավայրի չաղտոտմանը: Բայց այդ աղբը վերջնականում նորից հայտնվում է ինչ-որ
աղբանոցում, որն էլ իր հերթին աղտոտում է օդը:
No comments:
Post a Comment